Víztisztító: Csurgalékvíz tisztítása

A hulladékkezelő központ saját víztisztító állomással rendelkezik, aminek a fő feladata, hogy a törvény által előírt paraméterek szintjére tisztítsa a hulladéklerakóban keletkezett csurgalékvizet.

Egy víztisztító rendszerben nem az a cél, hogy a sókat tartalmazó oldatot felhígítsuk, hanem hogy a tiszta vizet elválasszuk a sóktól és a szennyeződésektől. Ha megfordítjuk a természetes ozmotikus áramlást, akkor a nyomás miatt a sós oldatból kell a tiszta víznek a membránon keresztül az ellenkező irányba áramolnia. Ezt a folyamatot nevezzük FORDÍTOTT OZMÓZISNAK. A módszer segítségével tömény oldatból tudunk tiszta vizet előállítani úgy, hogy kiszűrjük a sókat és egyéb szennyeződéseket.

 

A hulladéklerakóbóll összegyűjtött szennyvíz egy 2155 köbméteres medencébe van tárolva ahonnan pompa segítségével folyamatosan át van szivattyúzva a víztisztító egységbe, ami 24 órából 24 et működik.

A víztisztító egység a következő lépésekből áll, pH beállítása egy adott tartományba kénsav segítségével, homokszűrő, első membrán lépcső, második  membrán lépcső, ion szűrő, levegőztetés. A megtisztított csurgalékvíz, azaz a permeátum, egy 37 köbméteres medencében van tárolva ahonnan a komposzt nedvesítésére, valamint nyáron a telep útjainak, illetve a zöldövezetek locsolására van felhasználva.

A melléktermékként keletkezett koncentrátum egy 45 köbméteres medencében van tárolva, ahonnan át van szivattyúzva a hulladék dombra, ahol hamuval van kezelve, hogy elnyerje a lerakáshoz szükséges félhíg állagot.