Általános

A lécfalvi integrált hulladékkezelő központ és a benne felszerelt eszközök a megyei önkormányzat tulajdonában vannak. Az EU-s támogatással felépített hulladékkezelő központot 2017 október 9 -ikén nyitották meg, ahol megkezdték a lakosság által termelt különböző hulladéktípusok feldolgozását, értékesítését illetve a lerakását.

A létesítményt a debreceni Keviép Kft. építette,  összterülete 15,7 hektár, ami Sepsiszentgyörgytől kb. 15 km-re és Kézdivásárhelytől nagyjából 20 km-re található.

A nagyváradi ECO BIHOR céget 2004 elején a Keviép Kft Magyarország alapította. Az ECO BIHOR kft. által üzemeltetett Kovászna megyei hulladékkezelő központ remélhetőleg 30 – 40 évre megoldja a megye szemét gondjait. Az.ECO BIHOR kft 9 évre vállalta a a környezetbarát hulladékfeldolgozó és lerakó működtetését, a hozzá tartozó komposzt állomással és válogató állomással  együtt.

A szelektíven összegyűjtött hulladék a válogató állomáshoz kerül. A hulladék átmegy egy mechanikus és kézi válogatáson és másodlagos nyersanyagként kerül országos és külföldi szakosodott gyárakhoz, ahol a különböző típusú anyagok újrahasznosítása történik.

A komposztáló állomás nyitott, ahol a bióhulladékok komposztálása megy végbe.  A komposztálási folyamat a bióhulladékok lebomlásával történik melyet mikroorganizmusok (főként baktériumok és gombák) segítenek elő. Magát a végterméket, azaz a komposztot a mezőgazdaságban használják fel a termőtalaj minőségének javítására. Egy speciális recept alapján virágföldet is készít aminek a komposzt az alapja.

A hulladékok fent felsorolt kezelése után keletkezett meddő,és a nem kezelhető hulladékok az ökológiai hulladéklerakóba kerülnek elhelyezésre, majd az ebből származó csurgalékvizet a saját fordított ozmózison alapuló víztisztítóval tisztítja meg.