A Kovászna megyei környezetbarát hulladéklerakó

Az Európai Uniós szabványoknak eleget tevő ökológiai hulladéktároló úgy lett megtervezve, hogy ne legyen negatív hatásokkal a környezeti tényezőkre, mint például a talajvízre, a levegőre. A hulladéklerakó cella Kovászna megye lakossága által termelt „nem veszélyes hulladék” befogadására került kialakításra, ez hozzávetőlegesen 197.694 lakost jelent, amelyből 89.622 városi környezetben, 108.072 vidéki térségben van bejegyezve.

A lerakó egység három cellát foglal magába, amelyből jelenleg az első, 4,4 hektáros cella üzemel. Ennek becsült hulladék által történő feltöltési ideje 8 év és 8 hónap. A másik két cella együttes területe 4,4 hektárt fog magában foglalni, amelyek előzetes számítások alapján 6 év 3 hónap, illetve 5 év 3 hónapra tudják „kiszolgálni” a lakosságot.
A hulladéktároló egység az európai, valamint az országos előírásoknak megfelelően rendelkezik a szükséges csurgalékvíz-elvezető rendszerrel, az anaerob környezetben keletkező erjedési gázok szabályozásával, illetve a cella feltöltése utáni bezárás feltételeivel. Abban az esetben, amikor az első cella eléri a befogadásra alkalmas össz hulladék mennyiségének a 75%-át, megkezdődik majd a második cella használatra történő előkészítése.

Minden egyes hulladékot szállító teherautó előzetes mérlegelésen vesz részt, ami alapján beazonosításra kerül a beszállító cég, a hulladék típusa, illetve a leürítés utáni visszamérés során a beszállított hulladék súlya. A leürített hulladékot buldózerrel, illetve kompaktorral szakszerűen egyengetik, illetve tömörítik.
A keletkező csurgalékvíz a lerakó alján lévő vízelvezető rétegen keresztül perforált csövek segítségével kerül át a víztisztító állomásra, amely rendszer a környezetbe visszaengedhető paraméterekre tisztítja a csurgalékvizet.